Indiškų restoranų įmanoma rasti visame pasaulyje, nors šios šalies maistas lietuviams vis dar asocijuojasi su egzotika, kai kuriuose kraštuose tai tapo vietinių gyventojų pamėgtu pasirinkimu. Ir ne veltui – indų virtuvė itin spalvinga kalbant ir tiesiogine, ir perkeltine prasme. Ją suformavo skirtingai dirvožemių tipai, klimato ryškūs klimato pokyčiai, užkariavimai. Nuo seno kraštas garsėjo prieskoniais, žolelėmis, daržovėmis bei vaisiais. Taigi visa patirtis bėgant metams sukūrė turtingą virtuvės paveldą.
Kalbant apie valgio ingridientus, Indija visuomet turėjo platų pasirinkimą. Dažniausios patiekalų sudedamosios dalys yra ryžiai, rūpūs miltai, lęšiai, žirniai, pupelės. Kadangi tai puikus angliavandenių ir baltymų šaltinis, leidžia suderinti sveiką mitybos planą su vis labiau Indijoje populiarėjančiu vegetarizmu. Naudojamas augalinis aliejus, pvz., riešutų, garstyčių, saulėgrąžų ar kokosų priklausomai nuo regiono. Iš mėsos produktų dažniausiai renkamasi vištiena ir aviena, žuvis ir jautiena nėra įprasti indų patiekalams.
Populiariausius patiekalus būtų sunku (o gal ir visai neįmanoma) išvardinti – toks platus tradicinių valgių sąrašas. Kai kurie iš jų žinomi daugelio ir yra perimti įvairių šalių. Vienas tokių – biryani. Tai ryžių (dažniausiai basmati) patiekalas su prieskoniais, prabangiuoju šafranu, mėsa, kiaušiniais ar daržovėmis. Taip pat indų virtuvė garsėja įvairiausiais troškiniais, kaip pavyzdžiui murgh makhani (sviestinė vištiena). Mėsa pirmiausiai per naktį marinuojama su jogurtu ir prieskoniais, o gaminama su specialiu Makhani padažu iš sviesto, pomidorų padažo, kas suteikia ypatingą skonį. Murgh makhani tituluojamas pačiu populiariausiu patiekalu tarp ne vegetarų pasaulyje.
Indija – lyderė kulinarijoje ne tik karštų patiekalų srityje, šalies virtuvėje galima rasti ir puikių užkandžių. Juk, kas gali būti tinkamiau susirinkus draugams ar išėjus pramogauti į miestą, jei ne įvairūs užkandžiai, kuriais galima mėgautis ir dalintis. Indiškas variantas: samosos su chutney ir raita padažais. Samosos – visoje Azijoje populiarūs kepti trikampiai traškūs miltinės tešlos užkandžiai, kurių viduje „slepiasi“ įvairių daržovių mišinys. Jie tradiciškai pateikiami su chutney arba raita padažais. Chutney gali būti raudonas (saldžiarūgštis) arba žalias (mėtų ar kaliandros), raita – jogurtinis užpilas, pagardintas žolelėmis, mėtomis.